RAGNAROK TILLBAKA FRÅN AVGRUNDEN!

Ragnarok (det fornnordiska namnet för undergång, synonymt med det bibliska Armageddon, red anm) startades 1994 av Jontho (trummor), som många känner igen från bikerklubben Basic MC Eastside och Jerv (bas), när de lämnade bandet Thoth. Thyme kom till som vokalist och Rym på gitarr och i slutet av det året spelade de in demon Pagan Land i den lilla studion Haga Audio som ligger i Sarpsborg. Studion hade liten erfarenhet av black metal så ljudet blev uruselt och responsen från publiken var också ljum. 1995 var Ragnarok med på en samlings-CD med lokala band från Sarpsborg med låten Ett vinterland i Nord. Den inspelningen blev så bra att bandet bestämde sig för att skicka låten till branschfolk och media världen runt. Responsen var väldigt bra, och grabbarna bestämde sig för att producera och spela in Pagan Land igen, den här gången hos X-Ray Studios i Sarpsborg.


Bandets första konsert var på en lokal MC-klubb

Ragnarok fick goda recensioner och bra press från media, något som gjorde att man fick skivkontrakt med kultbolaget Head Not Found Records. Bandet spelade in debutalbumet Nattferd under sommaren 1995 hos X-Ray Studios och bandets första konsert var på en lokal MC-klubb. Ragnarok var inte nöjda med det arbete som Head Not Found Records hade gjort i samband med lanseringen av Nattferd, så de bestämde sig för att leta efter ett annat skivbolag för framtida skivor. Då erbjöd Head Not Found dem ett nytt och mycket bättre avtal, så bandet skrev på för dem igen, den här gången för två album. Samma år (1995) gjorde Ragnarok en konsert tillsammans med Old Mans Child på Elm Street och kort därefter fick de besked från Century Media som ville signera bandet. Eftersom de redan hade kontrakterats av Head Not Found var de tvungna att tacka nej till erbjudandet.

Arising Realm

Året efter gick Ragnarok åter in i X-Rays studio för att spela in albumet Arising Realm. Bandet fick vid den här tiden mycket hjälp av Shagrath från Dimmu Borgir, som också spelade keybord på albumet. Eftersom han hade mycket spelningar med sitt eget band, bestämdes det att han skulle bli sessionsmedlem under skivinspelningen. 1998 gjorde Ragnarok sin första turné, tillsammans med Siebenbürgen från Sverige och Atanatos från Tyskland. Det var en liten turné med åtta konserter, en i Köpenhamn och sju i Tyskland. Under turnén fick de erbjudande från The Hellraiser Festival i Leipzig och spelade där sommaren 1998 tillsammans med band som Lord Belial, Gehenna, Enslaved, Aeturnus och många fler. Vid slutet av året var bandet redo att spela in sitt tredje album, Diabolical Age, som gjordes i Endless Studio i Oslo.

Nya medlemmar

Mixen på Diabolical Age blev förfärlig, albumet fick remixas fem gånger och man fick anlita en ny tekniker för att få ett bättre resultat. Efter inspelningen bestämde sig Thyme för att lämna bandet. På grund av detta blev utgivningen av Diabolical Age försenad. Jakten på en ny vokalist började. Rym hade redan nytt material klart och menade att man skulle skaffa ytterligare en gitarrist för att kunna utveckla Ragnaroks fulla potential. Gitarristen Sander från bandet Shadow Dancer anställdes tillsammans med den nya vokalisten Astaroth.

Diabolical Age

Diabolical Age gavs ut år 2000, samma år som Ragnarok spelade på Under The Black Sun-festivalen i Tyskland. Bandmedlemmarna blev chockerade över hur dåligt den nya gitarristen spelade och han sparkades så fort bandet kom hem från festivalen. Ragnarok hade åter bara en gitarrist, och en vän till bandet, Lord Arcamous, blev tillfrågad om att vara med på turnén senare samma år. Gitarristen Rym valde att stanna hemma av personliga skäl. Och den turnén visade att den nya vokalisten Astaroth inte var rätt man för bandet - han fick lämna bandet efter turnén.

In Nomine Satanas

Lord Arcamous blev fullvärdig medlem av bandet och han fick också ta över vokalistjobbet eftersom Astaroth hade fått sparken. Ragnarok började med att sprida sin musik till olika skivbolag och fick kontakt med det svenska skivbolaget Regain Records. De skrev på för två album och gick in i Abyss studio sommaren 2001 för att spela in albumet In Nomine Satanas. Albumet gavs ut 2002 och Ragnarok drog ut på turné med Dark Funeral, Anorexia Nervosa, Occult och Tidfall. Denna turné gick till historien som en av de värsta någonsin och Lord Arcamous bestämde sig för att lämna bandet.

Turné med X-Mas festivalerna

Stämningen i bandet nådde lågvattenmärke och aktivitetsnivån var låg under en längre tid. Jontho spelade trummor på Tsjuders album Demonic Possession, och medan han spelade med Tsjuder i Tyskland hörde han en konsert med bandet Taake. Vokalisten i Taake, Hoest, gjorde ett starkt intryck på Jontho och han blev tillfrågad om att spela med Ragnarok, där det visade sig att han passade perfekt. Senare samma år drog Ragnarok åter ut på turné och spelade på X-Mas festivalerna i Europa tillsammans med Six Feet Under, Exodus, Marduk, Macabre, Impaled Nazarene, Immolation, Hate Eternal och Anteus.

Blackdoor Miracle

I mars 2003 drog Ragnarok åter in i Abyss studio för att spela in albumet Blackdoor Miracle, även den här gången med teknikern Tommy Tägtgren. Bandet spelade på Infernofestivalen i Norge och gjorde succé. Blackdoor Miracle gavs ut i februari 2004 och fick fenomenala recensioner. Senare samma år gjorde Ragnarok en stor Europaturné med banden Behemot, Krisiun och Incantation, 28 konserter på 30 dagar och åter igen blev det stor succé. Men dessvärre lämnade både gitarristen och basisten bandet, för att de ville satsa på annat än att spela i band. Jontho, som den eldsjäl han är, fortsatte tillsammans med vokalisten Hoest i hopp om att hitta ersättare, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter en tid dök den nuvarande gitarristen Brigge upp, men tidigt 2005 valde också vokalisten Hoest att lämna bandet, till förmån för sitt eget band Taake, och Ragnarok lades på is.

Collectors Of The King

Även om Ragnarok officiellt hade paus, hände det mycket bakom stängda dörrar. Jontho och Brigge rekryterade Hans Fyrste som vokalist och Deception på bas under 2007. Glöden kom tillbaka och Ragnarok hade åtta nya låtar till den kommande platta som skulle marknadsföras över hela världen. Namnet på skivan blev Collectors Of The King, inspelad i Norrköping på Endarker Studio i mars 2009. Skivan lanseras över hela världen den 22 mars 2010 och det ligger två smakbitar på www.myspace.com/ragnarok. Optimistiska inför framtiden satsar nu bandet på att turnera så mycket som möjligt, och startar i Ryssland den 12 februari till och med den 23 februari. Senare blir det turné i Europa, USA och Sydamerika, och med på alla konserterna är Thomas Hansen som sessionsgitarrist, även han från Basic MC Eastside, precis som Jontho. I år kan vi också se Ragnarok på Infernofestivalen i Oslo (www.infernofesival.net) tillsammans med andra storheter som Mayhem, Marduk, Exhumer och cirka 35 andra band. Framtiden? Ett nytt album 2011, förutom det kommande Collectors Of The King. Kreativiteten är på topp hos Ragnarok just nu, och vi önskar bandet lycka till!

 

Rockpartner Publishing AS
Box 100
Heimdal 7473 Trondheim
Norge

Skicka mail
Ris såväl som ros
info@scanbike.se