Mad Dog MC lever ut bikertradition och livsstil i Asien

När folk i Filippinerna ser Harleykörande bikers, med det karakteristiska hundhuvudet på ryggen, på vägen är det första de säger "Mad Dog!". "Vanligtvis med ett igenkännande leende på läpparna, men också med högaktning och respekt. Mad Dog Motorcycle Club (MDMC) är Sydost-Asiens ledande motorcykelklubb, en oavhängig och hardcore klubb med ett tätt sammansvetsat brödraskap från olika kontinenter", berättar Ed, som till vardags är journalist och innehavare av en reklambyrå. Klubben grundades i Manila för 15 år sedan av den amerikanske bikern (och business-executive) Tom Leber. Förutom att vara bikerentusiast var han också administrativ direktör i det farmaceutiska bolaget MNC och president i American Chamber of Commerce. Klubbens moderchapter ligger på Filippinerna, med kanadensiske Big John Morgan som president. Förutom filippinska medlemmar har Manila-avdelningen också medlemmar från Skandinavien, USA, Storbritannien, Tyskland, Holland, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Klubben har andra avdelningar i Thailand, Singapore, Japan och Hong Kong, och nyligen också ett prospect-chapter i Beijing, Kina.


"Vi anser att kvaliteten på medlemmarna är mycket viktigare än kvantiteten. Mad Dog har engagerade och resursstarka medlemmar som vanligtvis inte tycker om att tillhöra organisationer, det är individer med ett starkt behov av individualitet och oavhängighet. Slagorden 'Frihet, Mod, Lojalitet' är stark i grabbarnas livsfilosofi, likaså 'Ride Free, Ride Hard, Ride Often'", säger Fred, en av de två skandinaviska medlemmarna på Filippinerna. Medlemmarna består i huvudsak av välutbildade affärsmän, driftsledare eller så har de andra yrken som kräver utbildningar, det finns både aktivt arbetande och pensionärer med i klubben. När en Mad Dog äntligen får fullt medlemskap, accepterar han också klubbens officiella tatuering med tillhörande nummer, som aldrig kommer att ges till någon annan. Denna tatuering görs i Angeles City (det andra chapter på Filippinerna), under en av klubbens tattoo- runs.
"Mad Dogs tattoo-runs är särskilt minnesvärda weekends, fyllda av en massa roligt och gemenskap", säger både Ed och Fred med ett leende. "Nya medlemmar får sina ryggmärken i en unik ceremoni vid vägkanten utanför Mad Dogs klubblokaler i Angeles City, och ceremonin avslutas med ett bad i en 'soppa' från den lokala 'våta' marknaden (läs fisk), lukten kan kännas på långt avstånd och länge..."

Prospects måste ha en hundkrage under officiella tillställningar, även under turer, och måste naturligtvis lyda order från medlemmar. Prospectperioden är på minst sex månader, under det att prospecten och medlemmarna lär känna varandra. Som hos varje klubb som kör mycket, ser Mad Dogs ryggmärken ofta slitna ut. "Filippinskt väder är varmt när det inte regnar och vägarna är inte som i Skandinavien. På Filippinerna är vägarna ofta tvådelade, och små trehjuls 125ccm motorcyklar körs som offentlig transport. Juridiskt får inte dessa motorcyklar användas på riksvägar, men det görs, och det finns hundratusentals av dem!" säger Fred, som ursprungligen kommer från Sverige, lite uppgivet. Mad Dogs MC är vida känt för sina många "charity-runs" till förmån för föräldralösa, cancersjuka barn, barnhem och liknande, som läsarna kan se på bilderna i artikeln.
"Ja, det känns helt naturligt för oss", förklarar Fred. "Grabbarna i klubben är tacksamma för sitt fria liv med stora motorcyklar, broderskap och vänskap, fattas bara att vi inte skulle hjälpa de som inte är så lyckligt lottade. Och barn är de mest oskyldiga och de mest sårbara, därför har vi valt att prioritera dessa."

Att köra stora cyklar på Filippinerna är en unik upplevelse, som ibland innebär att dela smala vägar med bussar, där chauffören har en dålig dag, svärmar av de förare som använder små cyklar dagligen och som tenderar att köra ovarsamt, privata bilar med passagerare som vill komma till sin destination så fort som möjligt, för att inte tala om de alltid närvarande trehjulsmotorcyklarna. Dessa motorvägar är Mad Dogs territorium, där de är en vanlig syn, huvudsakligen på den norra ön Luzon. "Hundarna" kör också ner till Visayas, ögruppen mitt i Filippinerna, och vidare ner till den stora ön Mindano i syd. Turen till och ifrån Mindano är ett hårt och spännande vägäventyr och varar minst två veckor.
"Fred, som har en del uppdrag i klubbens Manila-avdelning, känner sig som hemma på de lokala vägarna och har kört den långa turen till Mindano", berättar Ed. "Att köra 'Mad Dog Style' betyder att köra tätt tillsammans som grupp och där man på en bråkdel av en sekund måste bestämma sig och tima för att passera andra fordon och undgå mötande trafik. En spännande körstil och något av en 'andra personlighet' hos en Mad Dog", förklarar Ed.

I oktober 2009 firade Filippinerna DOG XV sitt 15-årsjubileum, som de slog samman med 10-årsjubileét av det thailändska chaptert.
"Detta kommer att kommas ihåg som ett legendariskt event av de över 200 speciellt inbjudna motorcyklister som fanns på plats. Mad Dogs kom från hela världen tillsammans med gästande bikers från andra klubbar och välkomstpartyt som startade på fredagen i Dog House fortsatte på den populära P. Burgos-krogen på kvällen", säger Ed och fortsätter:
"I god Mad Dog-style fortsatte festen lördag morgon med en tur till Angeles City, där en stor fest började på Big Hits Bar vid middagstid, speciellt förberedd för oss. Drinkar strömmade från den öppna baren och det serverades god och rikligt med mat, stekt kalv och lechon (speciell filippinsk festmat, helstekt gris) och hardcore bikerunderhållning, som imponerade stort på gästerna. Vid midnatt på lördagen var alla i bikerhimlen, innan kursen åter sattes mot Dog House. På söndagen fortsatte festen på Handle bar och DOG XV blev helt och hållet ett klassiskt Mad Dog event, solklart!"

Som de flesta andra bikers sätter Mad Dog MC gästfriheten i högsätet. "Helt klart", kommer det från Ed, "hardcore bikers som är på resa i Asien och som vill ha kontakt med likasinnade, är mer än välkomna att besöka alla våra avdelningar. Mad Dog MC odlar en god gammal bikertradition för broderskap och respekt i Asien, och kommer att stå där med ett gott handslag och en stor välkomstdrink" (något som redaktören kan skriva under på). Ni kan ju börja med att besöka MDMC`s hemsida, www.mdmc.org och sen ta steget därifrån. Det rekommenderas på det starkaste!

 

Rockpartner Publishing AS
Box 100
Heimdal 7473 Trondheim
Norge

Skicka mail
Ris såväl som ros
info@scanbike.se