Rikken Custom 417

Rikken är en institution i norsk bikermiljö och bikerhistoria och han medger det mer än gärna, ”allt har inte varit bra”, något som de som känner till hans historia kan förstå och som han själv också kan skriva under på. Rikken var ganska tongivande i MC-klubben Untouchables i Oslo, som kom att bli hyfsat berömd, med allt som följde i dess kölvatten innan klubben lades ner 2000. ”Tack och lov är det ett tag sedan nu”, hörs det borta vid kaffekokaren, ”du vet, det var ju när det var som värst för det var under de oroligaste åren som den här miljön har upplevt. Jag vill inte tillbaka dit, men lyckligtvis har tiderna förändrats och det har ju jag också. Man har blivit äldre och klokare”, säger han med ett av sina sedvanligt breda leenden.

En levande legend

Äldre eller klokare, hursomhelst är Rikken en äkta Oslograbb och han kan gatorna som sin egen bakficka. Dessutom har han gått och blivit en levande legend i den blygsamma åldern kring 40-strecket. "Jo, visst känns det lite konstigt att sitta i ett rum med folk utifrån som inte vet hur jag ser ut och som inte vet att 'det är jag som är jag' och höra dem dra historier om mig. Du vet en fjäder blir lätt till en höna, även om jag visst känner igen historierna och min egen roll i dem".

Rikken Custom

Bågar och mekanik har han hållit på med hela livet och han var inte mer än 6-7 år då föräldrarna fick bygga honom ett skjul vid familjens stuga för att han skulle kunna aktivera sig även när de var där. Hemma hade han så klart redan en verkstad. Rikkens trevliga mamma kan berätta om att det inte hörde till ovanligheterna att de fick gå ut sent på natten och avbryta honom i meckandet för att hämta in honom. Rikken bor väldigt "borgerligt" i Oslo, med fru, hus och trädgård. Som hjärtat i det hela står så klart verkstaden där han bygger sina barska och vackra kreationer. Rikkens byggen har något tufft och maskulint i sig som på så vis återspeglar skaparens personlighet. Ett av verken är 417. Läsaren kanske tycker att det är ett märkligt namn? "He, he, inte så konstigt", säger Rikken, "det skulle vara underligt om de flesta visste vad det stod för. Men det är ett ganska enkelt polisspråk, koden för brandishing weapon, eller på ren norska, 'person som viftar med vapen' ". Ett passande namn när tändningen på motorcykeln just föreställer en revolver.

417

Snart kommer 417 att spela en av huvudrollerna i Pat Savages kommande serie på Discovery Channel, "A Bikers Lifestyle - The Savage Roads". ScanBike lät dessa båda herrar komma i kontakt med varandra och det visade sig att Savage gillade Rikkens båge och stil så mycket att han sa - "This is the bike I've been looking for"! Så, gott folk, går detta planenligt är det uppdukat för lite världshistoria i Norge, för då sätts den norska byggmiljön på kartan på allvar. Serien kommer att visas i över 80 länder så ni läsare kan ju förstå vilken potential det finns. ScanBike kommer att följa utvecklingen med rapporter i varenda kommande nummer. Fler bilder på 417 och annat som Rikken har gjort hittar du på www.rikkencustom.com.  

Bikers och musik

Bikers är ingen homogen grupp människor, men, let's face it - det finns en viss koppling mellan MC och rock. Det finns de som "bara" är bikers och så finns det de som utöver MC även gillar musik, och då föredragsvis rock i någon form. Rikken (i motsats till undertecknad), tillhör den förstnämnda kategorin, han gillar musik och då rock, men är inte särskilt såld på det. Hursomhelst är han så pass medveten att han en gång för en herrans massa år sedan satte sig på bågen, körde för ljus och lykta direkt från Trondheim till Oslo i nattens dunkla mörker, bara för att protestera mot att det spelades techno på en fest. Det är vad redaktören kallar integritet, och det är kanske också det som bäst beskriver Rikkens personlighet? Det du inte gillar, ger du fan i!  

Teknisk data 417:

Ägare: Rikken

Bygge: Rikken Custom

Modell: Ann Kristin Steen

Lackering: Pål från Rulpers HOG Ski, Opems Pulverlakkering 

Painter: Roger

Ram: Calle / Rikken, rake 38 grader, stretch 5' 

Motor: HD Shovel, Big Bore cylinders, 

Styre: Rikken

Bakskärm: Rikken

Framhjul/däck: Custom Chrome, Metzeler 40/90 - 21 

Bakhjul/däck: Custom Chrome, Metzeler Marathon 300/35 - 18  

Bromsar/fram/bak: Billet / Drot + Rikken

Oljetank: Rikken/Custom Chrom

Bars: Rikken

Handtag: Old School

Sadel: Rikken

Handkontroller: Gremaka

Fotkontroller: Twisters Chopper

Framlampa: Betis

Baklampa: 35 mod HD   

Luftfilter: Rikken 

Bensintank: Jessi

Primär: Primo

Koppling: Primo

Växellåda: Ultima

Startmotor: Ultima

Avgassystem: Rikken

Tändning: Crane - Trump

Förgasare: Dellorto

 

Rockpartner Publishing AS
Box 100
Heimdal 7473 Trondheim
Norge

Skicka mail
Ris såväl som ros
info@scanbike.se