MC Collection

Ett unikt museum har öppnat i Stockholm

Design, konst och teknik är mottot för ett nytt museum utanför Stockholm. I det specialdesignade museet visas över 100 originalmotorcyklar från olika tidsepoker och delar av världen. Den fantastiska samlingen visas i ett specialritat museum i Sollentuna bredvid Edsbergs slott. Museet i sig själv är värt en närmare titt. Det är en spännande designupplevelse – ett koncept unikt för Europa.
När man kliver in så hamnar man först i ett café med en läshörna. Där kan man i lugn och ro slå sig ned, ta en fika och kolla in en mängd olika böcker som handlar om motorcyklar - mekaniska skulpturer - som initiativtagaren och entreprenören Christer R Christensson benämner dem. Tillsammans med mc-historikern Ove Johansson ställer de ut sina personliga samlingar. Samlingen har flyttats från Rottneros Park i Värmland där den har funnits till allmänt beskådande sedan starten för 10 år sedan.

Christer R Christensson köpte sin första motorcykel 1957- en Husqvarna Silverpil. 1986 började han bygga upp sin samling och har sedan dess köpt många motorcyklar tillverkade från år 1905 och framåt. Det är både nya och gamla exemplar som han sedan omsorgsfullt låtit restaurera i samarbete med mc-historikern och samlaren Ove Johansson.
”Han fick inspiration till hur samlingen skulle presenteras när han såg utställningen The Art of the Motorcycle på Guggenheimmuseet 1998”, berättar Christer R Christensson, ”motorcyklar representerar så mycket mer än fart och teknik – de är vackra mekaniska skulpturer.”

”Det finns ett stort motorcykelintresse i Sverige och vi hoppas att museet ska visa motorcykelns värde som design- och konstföremål och locka en ny bred publik”, säger historikern Ove Johansson.
Det nybyggda museet ingår i en satsning av Sollentuna kommun att vid Edsbergs slott skapa ett konst- och kulturcentrum. Så nu har även motorcyklarna flyttat in i finkulturen.
Vi fortsätter efter fikat med en rundtur i museet. Det första man möter är en H-D Flatrem från 1912 upphängd på väggen. Nu är det så att man varje år har ett tema och i år är det Harley-Davidson som gäller. Ett 20-tal utvalda Harley’s visas i museet inklusive ett par ovanliga ”Board Track Racers” från 1910-talet. Många av HD’s motorcyklar har fått smeknamn som exempel ”Silent Grey Fellow” från 1913,  ”Keystone” Racer 1916 ,“Peashooter” Racer 1926, ”Knucklehead” 1938,  “Panhead” 1948 mm.
I museet står motorcyklarna efter årsmodell och man tar vänstervarv för att sen gå en trappa upp eller ta hissen som undertecknad fick provköra som första rörelsehindrade besökare!

Vad hittade vi då för intressant i samlingen förutom alla Harley’s?
En halvtopps fyrcylindrig Henderson Four från 1912, 920cc, 8hp, United States.
Den första svensken vi såg var en Gladiator, encylindrig två-taktare från 1913, 300cc, 2 hp.
Nästa svensk var Sölve, encylindrig sidventilare från 1921, 243cc, 2 1/2hp.
Att jämföras med ACE Sporting Solo från 1923, en fyrcylindrig halvtopp på 1229cc, 24hp, United States.

Sen finns det en riktig grymt fräsch Crocker "Big Tank", toppventils V-Twin från 1939, 1000 cc, 60hp, United States. Toppfarten på denna tidiga superbike var häpnadsväckande 177 km/h. Detta dåtida monster låg så före alla andra konkurrenter att Al Crocker garanterade "full ersättning" till alla ägare som förlorade en tävling mot en Indian eller H-D.
Avslutningsvis fann vi en Vyrus 984 C3 från 2007, med en Ducati V-Twin motor, överliggande kam, 992cc, 150hp, Italy.

Detta var bara en del av den enorma samlingen i museet som jag kommer att besöka med jämna mellanrum. Varje år kommer det ett nytt tema, förra året var det 100 år med Husqvarna, med rariteter från 1903 till 2003. Nästa år hörde jag rykten om amerikanska motorcyklar så vi får väl se.  Avslutningsvis måste jag berätta om det vita skynket på podiet. Nyfiken som man är försökte jag få en förhandstitt men det gick inte. Så det blir ett nytt besök inom kort för att titta vad konstnären Ernst Billgren hade gömt under skynket som ska avtäckas vid invigningen. Ta nu en tur till MC-Collection för att uppleva ”Design-Identitet-Skönhet-Önskan-Gemenskap-Fara-Dynamik-Passion-Individualism-Glädje-Harmoni-Fantasi-Teknologi-Precision-Uppror-Konst-Rörlighet-Frihet-Fart-Kärlek” och glöm inte gå på toaletten. Där inne hittade jag min nya fondvägg till badrummet, väggen var ett motiv från Easy Rider med Peter Fonda och Dennis Hopper körandes sina Harley’s.

Mer info och adress finns som vanligt på nätet www.mc-collection.com

 

Rockpartner Publishing AS
Box 100
Heimdal 7473 Trondheim
Norge

Skicka mail
Ris såväl som ros
info@scanbike.se