Mosten Race Day

Mosten Race Day blev en både kall och våt upplevelse och tidvis kunde man faktiskt döpt om arrangemanget till Mosten Rain Day! Trots detta, så var det fest och god stämning, som det alltid är på Mosten och omkring 4000 bikers från hela Norden hade hittad vägen till denna aktiva motorcykelklubbs område på Djursland vid den jyska östkusten. De många motorcyklisterna, som trots antalet hade minskat från tidigare år, blandades med lokalbefolkningen och nyfikna i alla åldrar och stämningen var som alltid på topp. Där fanns något att göra för varje smak och det imponerande urvalet av bikes gav folk något att titta på och tala om.

Redan på torsdagen hade större gäng av bikers anlänt och skogen ovanför klubbhuset fylldes snabbt med tält. Det var ett bra val, för de som fick plats där hade lä mot den hårda blåsten och regnet som gjorde det otrevligt att ligga ute på öppen mark. Även dragracingen, som de flesta kom för att se, hade problem, då vädergudarna visade sig från sin sämsta sida. Mosten-folket hade stora problem med att hålla banan torr och få den klar till de många racen under helgens lopp. Men med lite tur och mycket skicklighet, blev de flesta loppen genomförda.

Något som var nytt på Mosten var att man hade köpt in ett gammalt tivoli-tåg och på detta hade man hängt en vagn som mest av allt påminde om ett väntrum på hjul. Där kunde bikers och herr och fru Danmark koppla av med kaffe och kaka i sköna soffor runt kaklade bord. Ingen mindre än Hitz hade ”anställts” som lokförare till dagens ära, vilket måste vara ett framsteg för när vi såg honom senast cyklade han runt på en gammal rishög på Scandinavian Custom Show i Bella Center. Som alltid finns det ett stort urval av mat i de många stånden runt hela området och där fanns många nya läckerheter, men tyvärr gjorde vädret att många fick packa ihop och åka hem. Deras stånd klarade helt enkelt inte den hårda blåsten. Det var inte bra för arrangemanget, men för dem som blev kvar – och det var de flesta – gav det en trivsam atmosfär, att man fick krypa ihop och dricka sig varm i de stora tälten.

Årets musikval var det inte heller något fel på: torsdag kväll festades det till tonerna av The Mothership och Ten Years After i det stora tältet. På fredagen var det Dr. Feelgood och HPDH Band som släppte loss och det blev mycket dans. Tillsammans med spriten gav dansen den värme som man gick och längtade efter och det fanns nästan inget att välja på; dansa och drick eller gå och lägg dig! Också lördagen var bra; Back in Black och Disneyland Law (undrar om de får kalla sig det?). En sak saknades dock av de flesta, där fanns ingen strip-tease i år, och det hade flera av veteranerna svårt att smälta. I år hölls det Mosten Race Day Music Awards 09, en förhållandevis ny tradition på Mosten, och segraren blev SVED följd av Keinstein på andraplatsen. Vinnarna vann bland annat ett kontrakt till att spela på Mosten nästa år, så SVED kommer vi säkert att höra mer av.

Lördagen bjöd på mer blåst och regn, men inte värre än att de flesta loppen kunde köras. Dånet var skönt, men det var inte ljudet från banorna som hördes mest, utan en Puch Maxi som någon hade utrustat med en jetmotor, och som vrålade runt området. Inte helt klar för stadskörning, men rolig att höra och titta på. Av den andra underhållningen måste två vackra unga tjejer som blev bodypainted nämnas och så Extreme Globe Riders som hade en sex meter hög genomskinlig metallglob som scen! En demonstation av vad en bike och en förare kan göra, eller rättare sagt, vad två bikes och två förare kan göra inne i en sådan. Två finska artister, Heidi och Miko, stod för uppvisningen och Heidi bevisade att kvinnor kör lika bra som män – i alla fall inne i en glob!

Trots motstånd från vädrets makter blev Mosten en kanonupplevelse och vi ser fram emot nästa år, där vi ännu en gång och kanske förgäves ber vädergudarna om att skona oss. Varken det dåliga vädret, eller polisens massiva närvaro och den bötesstorm de utsatte några av deltagarna för, har kunnat släcka ”Mosten-andan” men det har krävt sina offer. Kanske kan vi få regnet och blåsten att försvinna och solen till att titta fram, men vi slipper nog inte statsmaktens svartlackerade gatpojkar. Vi ses igen nästa år… väl mött!

 

Rockpartner Publishing AS
Box 100
Heimdal 7473 Trondheim
Norge

Skicka mail
Ris såväl som ros
info@scanbike.se