Noi Siamese 3 – 1969 Tattoo Oslo Norway

Bra placerad med den brummande tattoomaskinen hittar vi den lugna och stilla uppenbarelsen Thanadkit Art-Iam, bättre känd som Noi Siamese 3. Bland vänner är det bara Noi, som på thailändska betyder liten. Han växte upp i olika provinser i närheten av Phuket i Thailand. Noi reste runt med familjen och hamnade där fadern kunde få jobb som svetsare och barnen kunde gå i skola. På fritiden brukade Noi jaga fågel och fiska, dessutom visade det sig att han hade extraordinära anlag som tecknare. Genom hela skoltiden brukade Noi alltid välja konst som huvudämne, något som till slut renderade honom en universitetsgrad i traditionell thailändsk konst.

”Eftersom familjen inte var rik precis, blev jag den ende av ungarna som fick gå på universitet”, berättar Noi. ”Jag var den som hade bäst betyg, och hade tur som fick en så bra utbildning. Det var en tuff tid, för jag var tvungen att studera i Bangkok, långt ifrån min familj. Och jag hade inte precis mycket av vare sig pengar, mat eller något annat, men jag fullföljde min utbildning och fick ett jobb.”

 

Noi arbetade i två år med målning av traditionell thaikonst i tempel och på väggar i Bangkok, innan han flyttade tillbaka till Phuket, inte långt från familjen. De efterföljande sex åren, tills han fyllde 31, arbetade han i turistindustrin och öppnade en butik där han sålde t-shirts till turister. Det var under den här tiden som han upptäckte och utvecklade sitt intresse för tatuering, en ny konstform för honom.

Jag fick min första tatuering av en vän till mig som tatuerade med bambu. Den gjordes över hela ena armen och jag bestämde mig för att den andra armen också skulle tatueras. Jag stoppade tatueringen halvvägs, för att jag tyckte att det gjordes ett dåligt jobb – jag kände att jag faktiskt skulle kunna göra det bättre själv. Jag började leta efter någon som kunde lära mig konsten att tatuera, och så småningom kom jag i kontakt med Sid Siamese. Han arbetade i Europa, men han sa att han kunde ta in mig som lärling. Sid hade aldrig mycket tid över, men varje gång han kom till Thailand lärde han mig nya saker. Han kommer alltid att vara min läromästare, eftersom jag tror att man aldrig slutar att lära.”

Under sitt artistnamn Noi Siamese 3 (den tredje av Sid Siameses fem lärlingar), öppnade Noi sin egen tatueringsstudio i Phuket. Några år senare öppnade han en ny studio i Kao Lak. Tragiskt nog träffade den, i efterhand så beryktade, tsunamin Thailand med katastrofal kraft.

”Jag befann mig i studion i Kao Lak då tsunamin kom. Min studio låg inte vid stranden, så jag blev inte direkt träffad av vattnet. Jag visste att vågen hade träffat Phuket 30 minuter tidigare och allt jag kunde tänka på var att min mor och mina barn var på väg till Phuket. Området där de reste var mitt i tsunamins väg, så jag åkte för att hitta dem. Medan jag stressade runt och letade efter min familj hjälpte jag en massa turister i svårigheter. Några av dem sprang runt nakna på gatorna i chocktillstånd, och jag hjälpte dem i säkerhet. Scenariot som utspelades var fullständigt vansinnigt!”

Lyckligtvis klarade sig Nois familj bra, men affärsmässigt var tsunamin en katastrof. Även om vattnet inte träffade själva studion i Kao Lak, så miste Noi några av sina anställda och turisterna försvann från trakten, vilket medförde att grunden till studion var borta. Efter tsunamin träffade Noi Charlotte i Hua Hin, som han nu är gift med. Med hänsyn till osäkerheten som rådde i Thailand när det gällde affärer bestämde sig Noi för att flytta till Norge. Hans läromästare Sid Siamese jobbade i Sverige och han hade en norsk flickvän, så det kändes som ett riktigt steg vidare.

"Då jag flyttade till Skandinavien tillbringade jag en hel del tid med Sid, både i arbetssammanhang och socialt. I maj 2008 öppnade jag min egen studio i Oslo, 1969 Tattoo. Jag hade klarat av att bygga upp ett gott rykte och ett varumärke, så jag tog chansen. Utan någon som helst reklam – bara med djungeltelegrafen, ’mun till mun’-metoden och min websida – etablerade jag snabbt en växande kundkrets. Nu, knappt ett år efter, var jag tvungen att hyra större lokaler och anställa andra konstnärer för att klara allt jobb.”

Den stil som Noi föredrar kallas ”freehand Japanese”.

”Min tattoodesign ska vara originell, jag skapar den med min egen fantasi, den kommer direkt ur hjärnan, kan man säga. Naturligtvis hämtar jag också inspiration från andra artister och annan konst, men jag försöker först och främst att vara egen, både för egen del, men också för mina kunders skull – de ska ha kroppskonst som ingen annan har!”

Nois lätt igenkännbara stil är precis vad han har blivit berömd för i den stora världen av tattoo-conventions och där har han också satt klara spår.

"Jag älskar tävlingar, det är ett bra sätt att visa mina verk för kunderna, samtidigt som jag kan jämföra mig med andra artister och inte minst vinna priser! Tattoo-conventions är enligt min mening riktigt bra för yrket. Många av artisterna som deltar har bara ett mål i sikte – nämligen att vinna! Därför jobbar de hårdare och hårdare, och levererar bättre och bättre produkter. På detta vis höjs standarden på tatueringar hela tiden.”

Noi började ursprungligen med att specialisera sig på huvudsakligen black and grey-tatueringar. Efter hand som han fortsatte att vinna priser, så undrade han om han kunde göra dem i färg också. Frågan blev snabbt besvarad, då han vann första, andra och tredje priset för ”Best Colour” på Oslo Tattoo Convention, en tävling med mycket hög standard.

”Min dröm är att bli en av de bästa i mitt yrke. Men det första målet är att vinna hundra priser och att vinna i alla europeiska länder. Det är viktigt för mig att tävla, för det är det som driver mig att jobba hårdare och hårdare. Man måste utveckla sig hela tiden för att vinna, stagnerar man i utvecklingen så är det ett steg bakåt istället för framåt. Det finns ett otroligt antal duktiga artister, och nya kommer till hela tiden. Man måste jobba hårt för att behålla sin position bland de bästa, och att vara bland de bästa är mitt största mål!”

Noi hade precis innan årsskiftet öppningsfest i sin nya studio på Toftes Gate 24 i Oslo. Bara gamla kunder blev inbjudna och alla som kom fick en t-shirt med Nois teckningar påprintade. Noi Siamese 3 äger och driver 1969 Tattoo tillsammans med sin fru Charlotte och har fyra tatuerare och en piercingartist anställda. Studion anställde i slutet av oktober 2009 ”La Astrid”, som har specialiserat sig på traditionell tatuering (old school). Nois önskan om att vinna 100 priser har fått mer kött på benen hösten 2009, då han vann första pris för best colour på Barcelona Tattoo Convention, samt första och tredje pris för best colour på London Tattoo Convention. Norge ska vara stolt över denna prisvinnande tattoo-artist!

Mer information finner du på: Noi Siamese 3 1969 Tattoo Toftesgate 240552 OsloMob: +47 920 61 992 www.1969tattoo.no

 

Rockpartner Publishing AS
Box 100
Heimdal 7473 Trondheim
Norge

Skicka mail
Ris såväl som ros
info@scanbike.se